zitelement Lijnbaan Rotterdam

Download hier de projectfolder >> (1454 kb)
Zitelementen Lijnbaan
Project
Zitelementen Lijnbaan
Locatie
Rotterdam
Opdrachtgever
Atelier Quadrat
Jaar ontwerp
2010
Jaar realisatie
2012

De Lijnbaan, aangelegd in 1953 en ontworpen door het bureau Van den Broek en Bakema is inmiddels een Rijksmonument. Het ensemble van woon-, werk-, en winkelgebouwen staat symbool voor de wederopbouw, een tijd waarin ondernemers, architecten, bestuurders en stedelingen samenwerkten met als resultaat een open en transparant stedelijke ensemble. Het concept voor winkelcentrum de Lijnbaan was uniek. Het had een menselijke schaal en gaf prioriteit aan de voetganger. De licht uitgevoerde luifels van gevel tot gevel verdeelden de rechte Lijnbaan in kleine overzichtelijke segmenten met daartussen frivole bloemperken en terrassen. De aantrekkingskracht van de Lijnbaan is ook nu nog actueel.

De Lijnbaan vormt het hart van het ensemble en is opnieuw ingericht. De herinrichting omvat onder andere een nieuwe bestrating van granietstroken, toepassing van royale groenvakken en nieuw zitmeubilair. Het ontwerp van Atelier Quadrat beoogt een leesbare samenhang tussen stedenbouw, architectuur en buitenruimte door afstemming van de tegelformaten op het oorspronkelijke 1,10 x 2,00 meter maatraster. Ook de overige inrichtingselementen zoals zitelementen, hagen, lijngoten en boomroosters zijn opgenomen in dit maatsysteem.

De door Blom&Moors ontworpen granieten zitelementen staan verspreid op de lengte-as van de Lijnbaan. Door hun grote afmetingen vormen ze markante eilandjes in de stroom winkelend publiek. Halverwege de Lijnbaan staan twee van deze elementen naast elkaar, dé plek om af te spreken of een ijsje te eten. De banken zijn allemaal net even verschillend, door toepassing van vijf verschillende decoratieve patronen die zich licht aftekenen in het gezoette oppervlak. Kleur, patroon, afmetingen en positie van de zitelementen zijn volledig afgestemd op het Lijnbaanconcept waardoor het gewenste imago van de Lijnbaan als een herkenbare en samenhangende eenheid wordt hersteld. De Lijnbaan heeft weer glans gekregen.