Nieuw stationsmeubilair
Project
Nieuw stationsmeubilair
Locatie
Nederlandse stations
Opdrachtgever
Prorail i.s.m. NS Stations, Bureau Spoorbouwmeester
Jaar ontwerp
2007-2013
Jaar realisatie
2012 en verder

- Uitwerking, productie en plaatsing informatiepanelen, houten banken, wachtruimten, windschermen en afvalbakken: combinatie OFN/Espilon/Fabrique in opdracht van ProRail.

 - Uitwerking, productie en plaatsing betonnen poefjes en eilanden met groen: combinatie VoestAlpine-RailPro/Meteoor/HRGroep in opdracht van ProRail.

- Uitwerking, productie en plaatsing krantenbakken en reclamedragers: TMG/Van Raalte Displays en CBS Outdoor/Dumets International in opdracht van NS Stations. 

ProRail en NS Stations zijn druk bezig een groot aantal  stations van nieuw stationsmeubilair te voorzien. Op basis van de Visie op Stationsoutillage is een uitgebreide en compleet nieuwe lijn stationsmeubilair ontwikkeld die standaard wordt toegepast op een groot aantal stations. De Visie op Stationsoutillage is ontwikkeld door Blom&Moors, in nauwe samenwerking met ProRail, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester.

De ontwerpen voor de nieuwe lijn stationsmeubilair zijn, naar het gedachtegoed van Blom&Moors, in opdracht van ProRail verder uitgewerkt en gerealiseerd. Met de samenhangende reeks meubilair wil ProRail het verblijf op stations comfortabeler maken. Het nieuwe meubilair is getest op stations Amsterdam Bijlmer ArenA en Leiden Centraal. Het kreeg een hoge reizigerswaardering.

Blom&Moors ontwikkelde na de testfase voor al deze objecten ‘inrichtingsprincipes’ voor een overzichtelijke inrichting van stationsruimtes en perrons en ‘ontwerpuitgangspunten’ voor vorm, afmetingen, kleur en materiaal. Op basis daarvan zijn in 2012 de objecten aanbesteed voor productie. De inrichtingsprincipes en ontwerpuitgangspunten zijn volledig afgestemd op regelgeving van ProRail en NS en op het Spoorbeeld van Bureau Spoorbouwmeester.

De nieuwe productlijn is een samenhangende reeks objecten die comfort biedt aan de reizigers en het wachten veraangenaamt. Comfortabele banken, transparante wachtruimtes, eilanden met groen: alles draagt bij aan een hogere belevingswaarde. De nieuwe lijn stationsmeubilair biedt veel variatiemogelijkheden, zodat ieder station er nét even anders uit komt te zien.

De eerste objecten zijn al te zien op de stations Hoevelaken, Groningen Europapark, Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal. Waar de banken op Hoevelaken in een rustige neutrale houtkleur zijn uitgevoerd, passend bij het aangrenzende weidelandschap, zijn ze in Rotterdam zwart in contrast met de rossige granieten vloer. Deze keuzemogelijkheden zijn vastgelegd in ‘toolkits’ waarin de variatiemogelijkheden op de stationsgrootte zijn afgestemd.

Het is de bedoeling dat tussen 2012 en 2015 ook Arnhem Centraal, Breda, Barneveld Noord, Barneveld Centrum, Barneveld Zuid, Lunteren en Ede Centrum worden ingericht met nieuw stationsmeubilair. In totaal zullen in 2020 ca. 100 stations zijn voorzien van nieuwe stationsoutillage.

Lees ook het ProRail persbericht

Lees ook het Bureau Spoorbouwmeester persbericht