Ontwerpvisie stationsoutillage
Project
Ontwerpvisie stationsoutillage
Locatie
Alle stations in Nederland
Opdrachtgever
ProRail, NS Stations, Bureau Spoorbouwmeester
Jaar ontwerp
2007-2011

Lees meer: project stationsoutillage
Lees meer: pilot station Amsterdam Bijlmer ArenA
Lees meer: pilot station Leiden Centraal
Lees meer: pilotobjecten

In de Visie op stationsoutillage staan de reizigers centraal. Zij zijn het tenslotte die de outillage gebruiken. Het doel is om een integrale verbetering van de stationsinrichting te bereiken op alle Nederlandse stations en daarmee de klantwaardering te verhogen. Voor de reizigers betekent dit een logischere indeling van de stationsruimtes, een groter aanbod aan comfortabele zit- en verblijfsmogelijkheden en meer beleving, ook door middel van groen en aangename verlichting. Door objecten transparanter te maken wordt het overzicht verbeterd. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen met een warmere uitstraling.

Rustig, ruim, warm en groen
De visie geeft een nieuwe kijk op de inrichting van stations. Er zijn heldere inrichtingsprincipes ontwikkeld om de plaatsing van de inrichtingsobjecten te regisseren, terwijl ontwerpuitgangspunten richting geven aan een nieuwe en herkenbare ontwerpstijl.
Ieder station krijgt een ‘toolkit’ een selectie aan objecten die past bij de stationsgrootte.

Voor de reizigers gaat er dus veel veranderen en ook de stations zullen een ruimtelijke verbetering ondergaan. Perrons krijgen een nieuwe indeling: door objecten in groepen te plaatsen ontstaan herkenbare plekken met daaromheen meer loopruimte. Bovendien wordt de volgorde waarin reizigers objecten tegenkomen logischer en worden reizigers  uitgenodigd het hele perron te gebruiken. Zo is reisinformatie altijd als eerste te vinden, waarna altijd een comfortabele zitplek volgt. Ook is er aandacht voor meer uitzicht en ontmoeting. Banken worden bijvoorbeeld tegenover elkaar geplaatst en reclame krijgt, los van de banken, een nieuwe plek .

Bijzonder zijn de mogelijkheden om objecten te laten aansluiten op het unieke stationskarakter. Banken en kleine zitelementen kunnen worden uitgevoerd in verschillende kleuren en ook groen gaat een grotere rol spelen in de afstemming op de omgeving.

Bekijk hier de Visie op stationsoutillage