uitnodigende banken voor het commerciele paviljoen

Download hier de projectfolder >> (2823 kb)
Pilot station Leiden Centraal
Project
Pilot station Leiden Centraal
Locatie
Leiden
Opdrachtgever
ProRail
Jaar ontwerp
2008-2010
I.s.m.
diverse ontwerpers
Uitvoering
diverse producenten
Jaar realisatie
2010

Lees meer: project stationsoutillage
Lees meer: visie op stationsoutillage
Lees meer: pilot station Amsterdam Bijlmer ArenA
Lees meer: pilotobjecten

Station Leiden Centraal (1996, architect: Harry Reijnders) is proefstation voor vele toekomstige veranderingen. Vrijwel tegelijk met de realisatie van de pilot stationsoutillage zijn de stationshal en passage verbouwd. In de passage zijn de krantenbakken vervangen door roestvast stalen nieuwsmeubels. De kloeke vorm en frisheid van de moderne witte dakconstructie is doorgezet naar de perrons. Door een ritmische en symmetrische opstelling van meubilair en toepassing van koele kleuren krijgt ook het perron een heldere en frisse uitstraling.
 
Het perron is voorzien van nieuwe bestrating in een warmgrijze kleur in het formaat 15 x 30 cm, waarmee de breedte van dit lange perron wordt benadrukt. Daarop staan twee groepen comfortabele banken die zijn uitgevoerd in een blonde houttint. Subtiele accentverlichting boven de banken maakt het verblijf ook in de avond aantrekkelijk. De Kiosk bevindt zich in een glazen paviljoen met optimaal doorzicht en zicht op de producten. Het tweede paviljoen biedt een geklimatiseerde plek en zitruimte aan wachtende reizigers.

Verderop op het perron is een groep kleine zitelementen, betonnen poefs, geplaatst, hier uitgevoerd in een glanzende zilvergrijze kleur. Op het smallere einde van het perron bevinden zich drie groene eilanden, voorzien van een zitrand. Hier kunnen reizigers in de zon zitten en in ieder seizoen van de beplanting genieten. De eilanden zijn beplant met kornoelje, wuivende grassen en bolbeplanting die bloeit in voorjaar en nazomer. In najaar en winter zullen de verfijnde silhouetten van de bomen en grassen het beeld overnemen.

Pers- en beeldmateriaal
Voor het opvragen van pers- en beeldmateriaal: www.prorail.nl/pers of Carla van Buuren, telefoon 030 – 2916829, carla.vanbuuren@prorail.nl of via de knop pers op deze website.