Spoorpark Tilburg - inrichtingselementen

Project
Spoorpark Tilburg - inrichtingselementen
Locatie
Tilburg
Opdrachtgever
Stichting Spoorpark
Jaar ontwerp
2016-2018
I.s.m.
KruitKok landschapsarchitecten, Timmermans architecten
Uitvoering
Brouwers Groenaannemers, van de Bersselaar, Haasnoot
Jaar realisatie
2017-2019

Beeldtaal
De beeldtaal van de inrichtingselementen en de architectuur van het Spoorpark wordt gekenmerkt door gebruik van eenvoudige vormen en eerlijke materialen die refereren aan het industriële spoorverleden van het park. In de architectuur en elementen zijn de separate onderdelen van materialen als staal, beton, glas, hout en bamboe goed herkenbaar. De vormen zijn ongecompliceerd met hier en daar een verbijzondering. Staalconstructies zijn samengesteld uit standaard staalprofielen, thermisch verzinkt en in kleur gecoat. Ten behoeve van de inrichtingselementen is hiervoor een kleurenreeks van 5 gradiënten groen geselecteerd. De groene tinten versterken het groen in het park, gedurende alle seizoenen.

Inrichtingselementen
De twee hoofdingangen zijn gemarkeerd door hoge pergola’s die samen met de bomen en de klimplanten een groene entree vormen. Naast entree zijn ze een ruimte op zich, bijvoorbeeld voor een fietsenstalling en tijdelijke kleine evenementen. In de avond is de pergola verlicht.
De bruggen over de speelbeek en de wadi zijn geconstrueerd uit staalprofielen en typerende balustrades met diagonale vlakvulling.
Daar waar overgangen zijn naar hoger of lager gelegen delen worden standaard betonnen zitranden met bamboe zittingen toegepast (Greenline, ontwerp Blom&Moors). Langs de boulevard is LEDverlichting geïntegreerd, bij de Urban Sports zijn stalen skatestrips opgenomen. Ook de tribune is gerealiseerd met deze elementen.
De reeks zitmeubilair uit staal en bamboe wordt in tal van configuraties toegepast langs de esdoornlaan en in de T-huistuin.
De twee hoofdroutes via laan en boulevard zijn verlicht. Ook de reeks lichtmasten bestaat uit profielen in Spoorparkkleuren, voorzien van armaturen met duurzame LED verlichting.
Het Spoorpark is omheind en wordt in de avond afgesloten. De poorten markeren de entrees. Op elke poort is ter oriëntatie een naam van de plek opgenomen. Bij gelegenheden kunnen de hekwerken gebruikt worden als drager van tijdelijke bewegwijzering of versiering
Ook fietsenrekken, afvalbakken etc. hebben eenvoudige rechte vormen en zijn in Spoorparkkleuren uitgevoerd.

Zie ook Spoorpark Tilburg Parkontwerp >>Spoorpark folder (7615 kb)