Beschuttingssysteem

Project
Beschuttingssysteem
Locatie
Kleine stations (Lunteren, Ede, Barneveld, etc.)
Opdrachtgever
Prorail i.s.m. NS Stations, Bureau Spoorbouwmeester
Jaar ontwerp
2008 - 2013
Uitvoering
Productie 1e tranche: combinatie OFN/ Epsilon/Fabrique Productie 2e tranche: Epsilon, Armada Mobility
Jaar realisatie
2014

In 2011 voltooide Blom&Moors de Visie op Stationsoutillage. Een van de onderwerpen in deze visie was de ambitie om een ​​‘beschuttingssysteem’ voor kleine stations te ontwikkelen, waar reizigers beschut kunnen wachten op de trein. Onlangs heeft ProRail de eerste objecten, gebaseerd op de concepten van Blom&Moors, gerealiseerd en geplaatst op diverse Nederlandse treinstations. Dit 'modulaire mini-station' combineert alles wat reizigers nodig hebben: beschutting, een comfortabele bank, verlichting en een luidspreker. Optioneel kunnen panelen voor reisinformatie worden toegevoegd. Afmetingen, materialen, kleuren en details zijn in samenhang ontworpen met de rest van het programma stationsoutillage, conform Spoorbeeld.

Het beschuttingssysteem is ontworpen als een modulair systeem. Met de flexibele combinatie van een dak, zij- en frontschermen kunnen verschillende configuraties worden gemaakt, zodat het object kan worden afgestemd op de specifieke locatie. Door de transparante uitstraling zijn zowel de omgeving als de aanwezige reizigers duidelijk zichtbaar. De andere zijde van de verlichte informatie panelen kunnen worden gebruikt voor de toepassing van kunst, voor meer herkenbaarheid en versterking van het lokale karakter.

In opdracht van en in samenwerking met Bureau Spoorbouwmeester heeft Blom&Moors onderzoek gedaan naar de toepassing van het beschuttingssysteem op kleine stations door middel van casestudies.