Uitkijkpost Schiermonnikoog

Project
Uitkijkpost Schiermonnikoog
Locatie
Schiermonnikoog
Opdrachtgever
Vereniging Natuurmonumenten
Jaar ontwerp
1991
Jaar realisatie
1993

Tijdens een bezoek aan Schiermonnikoog mag een klim naar de uitkijkpost op de bunker Wassermann niet ontbreken. De betonnen kolos uit de Tweede Wereldoorlog ligt diep verzonken in het Poemelsdûn, het hoogste duin van het eiland. Het vergezicht rondom is prachtig: Noordzee, Waddenzee, bossen, kwelder en duinen strekken zich uit vanaf de voet van het duin en worden bekroond met indrukwekkende luchten.

Een uitkijkpost als deze draagt substantieel bij aan de beleving van het eiland. Bijzonder is de samenkomst van dynamische natuur en jonge cultuurhistorie. In overleg met opdrachtgever Vereniging Natuurmonumenten en de bewoners van Schiermonnikoog is het ontwerp voor de uitkijkpost ontwikkeld. Het puntige standaardhekwerk kon worden vervangen.

Meest in het oog springend is een set van inrichtingselementen die een toelichting geven op het uitzicht: centraal op de bunker ligt een plattegrond en rondom staan drie ‘vizieren’. Eén vizier is gericht op het noorden, de andere twee zijn gericht op de oost- en zuidwestpunt van het eiland, die vanaf de uitzichtpost niet zichtbaar zijn. De plattegrond is beloopbaar. Voor kinderen is het een feest om er op te gaan staan en de punten en lijnen op de kaart te ontcijferen.

Om op de bunker te komen is een trap geplaatst, om er niet af te vallen en lekker te kunnen leunen of zitten is een laag hekwerk geplaatst.

Alle inrichtingselementen zijn uitgevoerd in gegalvaniseerd staal. De plattegrond en de vizieren zijn uitgevoerd in roestvaststaal.