Brug Amsterdamse Bos

Project
Brug Amsterdamse Bos
Locatie
Amsterdamse Bos, Amsterdam
Opdrachtgever
Amsterdamse Bos
Jaar ontwerp
2014
I.s.m.
Hollandsblauw
Uitvoering
GrootLemmer
Jaar realisatie
2014

Het Amsterdamse Bos heeft er weer een nieuwe brug bij. De brug kan worden gebruikt door voetgangers, fietsers én ruiters. Manege Nieuw Amstelland had nog geen directe verbinding met het omringende waterrijke bosgebied en bosbezoekers moesten ver omlopen of -fietsen om de manege te bereiken. Door de nieuwe brug is ook het bij de manege gelegen horecaterras bereikbaar geworden voor passerende bezoekers. Hollandsblauw tekende voor deze nieuwe verbinding, Blom&Moors kreeg opdracht voor het ontwerp van de brug. De nieuwe brug is niet alleen een verbinding, maar ook een markant moment in het landschap.

De brug heeft een opvallend en kloek ontwerp gekregen, net als zijn vele voorgangers, veelal van de hand van architect Piet Kramer. De 18 meter lange houten brug ligt volledig vlak in het landschap.
Door de zwart-witte kleurstelling is de brug duidelijk zichtbaar in het landschap. Het zwarte deel lijkt boven het spiegelende water te zweven, terwijl twee parmantige pilonen aan weerszijden de brug verankeren. De witte koppen laten de brug landen op de oevers. Tussen de pilonen bevindt zich een poort waardoor de brug bij avond af te sluiten is. Op de poort is de naam van de manege te lezen.

Het brugdek is voorzien van een speciale antisliplaag die aan paarden voldoende grip biedt. Gezien vanaf de oevers oogt de brug transparant. Gezien vanaf de lengte-as toont de brug door het dichte ritme van staanders en de stevige brede brugleuning een geslotener beeld, zodat paarden en ruiters een veilige oversteek kunnen maken.