Veerstoepen langs de Waal

Project
Veerstoepen langs de Waal
Locatie
Beuningen, Slijk-Ewijk
Opdrachtgever
Atelier Quadrat i.o.v. Dienst Landelijk Gebied
Jaar ontwerp
2012
Uitvoering
Willems Winssen
Jaar realisatie
2013

Aan weerszijden van de Waal, op de oevers van Beuningen en Slijk-Ewijk, zijn twee veerstoepen gerealiseerd naar ontwerp van Atelier Quadrat en Blom&Moors. De beide veerstoepen zijn aangelegd in het kader van het project Waalweelde.

Twee robuuste zitbanken in beton en staal bieden een rustplek voor wie even op de boot wacht. De vijf meter lange zitobjecten zijn zowel op het land als vanaf het water duidelijk zichtbaar en herkenbaar. Dichter Tim Pardijs schreef voor iedere plek een gedicht dat in betonnen vloerplaten is opgenomen. De eigentijdse bakens langs de rivier bieden recreanten en omwonenden een moment van uitzicht en reflectie. Opvallend zijn de gebruikte scheepvaartkleuren en de belettering. Het zitobject aan de Beuningse zijde is uitgevoerd in ‘stuurboord groen’, de Slijk-Ewijkse zijde in ‘bakboord rood’.

Aan de voorzijde van iedere bank is de betreffende plaatsnaam aangebracht in kloeke witte scheepsletters. De naburige plaatsnamen zijn verdiept in het beton aangebracht en geven de belangrijkste wandelrichtingen aan.

Alles is stevig vormgegeven om water en wind te weerstaan. Bij hoog water, in het voor- jaar, zullen de plekken overstromen om bij laag water, tijdens de zomer, weer tevoorschijn te komen. Mooi op tijd voor de fietsers en wandelaars om er even ‘aan te meren’.