Zitelement Mercatorplein

Project
Zitelement Mercatorplein
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Atelier Quadrat
Jaar ontwerp
2009
Uitvoering
van Camp, Bruchem Belgie
Jaar realisatie
2010

Het Mercatorplein is de centrale ruimte van stadsdeel De Baarsjes. In het door Atelier Quadrat heringerichte plein wordt het plein beschouwd als een Berlagiaanse kamer met een natuurstenen verharding die van gevel tot gevel loopt. Horizontale en verticale ritmering van bestrating en meubilair geleden de pleinruimte.

Op de open hoek van het plein is een natuurstenen zitelement geplaatst dat door Blom&Moors is ontworpen. Het element vormt een dynamische zitplek dicht bij de Berlage-kiosk die als het ware een spil in de ruimte is. De bank kan aan twee zijden worden gebruikt: met zicht op andere gebruikers of op de weidsheid van het plein en de aanliggende straten. Het zitelement bestaat uit drie delen die samen een cirkel vormen. De ruimte tussen de delen komt voort uit de looplijnen op het plein. Het zitelement heeft een aangenaam zitprofiel met afgeronde hoeken en een verdiept gootje in de zitting. Het geeft het zitelement een subtiele geleding in de lengte.


Lees meer: Mercatorplein Atelier Quadrat