Pilotobjecten stationsoutillage

Project
Pilotobjecten stationsoutillage
Locatie
Nederland
Opdrachtgever
ProRail, NS Stations, Bureau Spoorbouwmeester
Jaar ontwerp
2008-2010
I.s.m.
Architectenbureau cepezed, Bernotat&Co, Landlab, Het Luxlab, Studio Baukje Trenning, Studio DenHartogMusch
Jaar realisatie
2010

Lees meer: project stationsoutillage
Lees meer: visie op stationsoutillage
Lees meer: pilot station Amsterdam Bijlmer ArenA
Lees meer: pilot station Leiden Centraal

Op de stations Amsterdam Bijlmer ArenA en Leiden Centraal beproeft ProRail nieuw meubilair. Reizigers wordt gevraagd wat ze van de nieuwe outillage vinden en de objecten worden getest op functionele aspecten als duurzaamheid, beheer en onderhoud.

Belangrijkste uitgangspunt voor de pilotobjecten is dat ze vriendelijk ogen en uitnodigen tot gebruik. Dat betekent royale afmetingen, warmer kleur- en materiaalgebruik en meer transparantie zodat het uitzicht over het perron verbetert.

Reizigers hebben keuze uit verschillende zitobjecten. Zo kunnen ze zitten op comfortabele met hout beklede banken die royaal ruimte bieden om naast of tegenover elkaar te zitten. Verder op het perron staan kleine betonnen zitelementen in een speelse groep die ruimte bieden aan een informelere manier van zitten.

Voor de beschutting van bankgroepen is een windscherm ontwikkeld waar ook tegen geleund kan worden. Het scherm is voorzien van een kleurig lichteffect. Kranten zijn te vinden in ‘nieuwsmeubels’ een systeem van aan elkaar te koppelen units voorzien van een gatenpatroon waarin het woord ‘nieuws’ is uitgespaard.

Twee ‘paviljoens’ bieden optimale geklimatiseerde ruimte voor zowel verblijf als commercie. Maximale transparantie en minimale constructie garanderen overzicht en doorzicht, zodat zowel het perron als de reizigers en de uitgestalde producten goed zichtbaar zijn.

Ook de bestrating heeft aandacht. Op Leiden worden perrontegels getest in zelfverdichtend beton in een warmgrijze kleur en voorzien van een speels reliëf.
Groen maakt onlosmakelijk deel uit van de stationsinrichting, ook op de perrons. Op station Leiden zijn drie groene eilanden met zitranden gerealiseerd. De beplanting levert ieder seizoen een interessant beeld. Daarnaast zijn er nieuwe perronmasten geplaatst waaraan luidsprekers en perronnummerborden zijn gekoppeld en worden proeven gedaan met ledverlichte vertrekstaten, gescheiden afvalvoorzieningen en dynamische reclamepanelen.

De ontwerpen van Blom&Moors zijn uitgewerkt in samenwerking met diverse ontwerpers en producenten.Download hier de pdf met meer informatie over de pilotobjecten. (3669 kb)