Pilot station Amsterdam Bijlmer ArenA

Project
Pilot station Amsterdam Bijlmer ArenA
Locatie
Amsterdam Bijlmermeer
Opdrachtgever
ProRail, NS Stations, Bureau Spoorbouwmeester
Jaar ontwerp
2008-2010
I.s.m.
diverse ontwerpers
Uitvoering
verschillende producenten
Jaar realisatie
2010

Lees meer: project stationsoutillage
Lees meer: visie op stationsoutillage
Lees meer: pilot station Leiden Centraal
Lees meer: pilotobjecten

Station Amsterdam Bijlmer ArenA (2006, Grimshaw Architects / Arcadis) is een trein- en metrostation dat wordt gekenmerkt door de dynamisch vormgegeven perronoverkapping. Wat nog ontbrak was passend meubilair op de perrons. Op basis van het dynamische karakter van de stationsarchitectuur en de warme uitstraling van de perronkap is gekozen voor een dynamische opstelling van het meubilair en een warm kleurgebruik.

De twee eilandperrons zijn voorzien van nieuw perronmeubilair. Op beide perrons staan twee royale bankengroepen uitgevoerd in een warme roodachtige houttint. De banken zijn tegenover elkaar geplaatst waardoor een uitnodigende verblijfsplek ontstaat en reizigers bij elkaar kunnen zitten. Roestvast stalen tafeltjes bieden extra ruimte aan bagage. De verblijfsplekken wordt beschut door brede glazen windschermen waarin een van blauw naar groen verlopend lichteffect is opgenomen. Tegen de windschermen kan worden geleund.

In de grootste bankengroepen staat een 'nieuwsmeubel', waardoor de reiziger ook op het perron van een krantje kan genieten. Na evaluatie van de pilot is besloten het gebruik van nieuwsmeubels voortaan voort te zetten in stationshallen, passages en traversen.
Roestvast stalen afvalbakken bieden de mogelijkheid om kranten van restafval te scheiden.

Op beide einden van de perrons, deels buiten de overkapping, bevindt zich een groep kleine zitelementen, ronde betonnen poefs, voorzien van een coating in een warme koperkleur. Hier kan de reiziger van de zon en het zicht op de stad genieten.

Pers- en beeldmateriaal
Voor het opvragen van pers- en beeldmateriaal: www.prorail.nl/pers of Carla van Buuren, telefoon 030 – 2916829, carla.vanbuuren@prorail.nl of via de knop pers op deze website.Download hier de projectfolder >> (2823 kb)