Signing fietskelders

Project
Signing fietskelders
Locatie
Tilburg
Opdrachtgever
Gemeente Tilburg
Jaar ontwerp
2009-2010

Op basis van het fietsparkeerplan 2008-2015 maakte Blom&Moors in opdracht van de gemeente Tilburg een schetsontwerp voor de markering van de fietsenkelders in de binnenstad. Om het gebruik van de vier fietsenkelders nog meer te stimuleren ontstond de vraag naar meer  herkenbaarheid en een zichtbare aanduiding op de plek.

FIETS IN – FIETS UIT duidt op het in- en uitrijden van de fietsers. Voor de grafische aanduidingen die van grote afstand zichtbaar moesten zijn is gekozen voor de frisse en herkenbare kleuren verkeersblauw en helder wit. Het ontwerp bestaat uit een aantal varianten. Daar waar het mogelijk was om aan te sluiten op de bestaande constructie zijn de aanduidingen deel van aanwezige constructies. Daar waar een extra signaalwerking nodig was is voor vrijstaande elementen gekozen.

Voor de fietsenkelders bij Katterug en de Heuvel bevinden de aanduidingen zich op de aanwezige glazen balustrades rondom de roltrappen. Voor de parkeerkelders aan het Pieter Vreedeplein en de concertzaal is een vrijstaand object ontwikkeld dat langs de doorgaande fietsroutes kon worden geplaatst. Dit object bestaat uit glazen panelen op een stalen sokkel. Tussen twee glasplaten word een keramische print aangebracht die vanaf de zijkanten gelijkmatig wordt verlicht door middel van led verlichting. Bij de Concertzaal werd voorgesteld een deel van de betonnen wand van de entree fietsenkelder te beschilderen. Op basis van de geraamde uitvoeringskosten is uiteindelijk besloten het ontwerp niet uit te voeren.