Inrichtingselementen voor De Parade

Project
Inrichtingselementen voor De Parade
Locatie
's-Hertogenbosch
Opdrachtgever
Atelier Quadrat
Jaar ontwerp
2008 / 2e finalist meervoudige aanbesteding De Parade
I.s.m.
Atelier Quadrat i.s.m. Blom&Moors / Het Luxlab

Atelier Quadrat heeft met haar plan voor de herinrichting van het plein De Parade in ‘s-Hertogenbosch de laatste ronde bereikt van de meervoudige aanbesteding. In het plan blijven de kastanjebomen op de Parade gehandhaafd. Een nieuwe pleinvloer van Zweedse granietkeitjes strekt zich uit van de Hinthamerstraat tot aan de Casinotuin. In samenwerking met Blom&Moors en Het Luxlab zijn gedetailleerde voorstellen gedaan voor inrichtingselementen en pleinverlichting die speciaal voor het plein zijn ontworpen, waaronder natuurstenen banken, fietssteunen en hangende verlichting.

Twee langwerpige natuurstenen banken vormen langgerekte zitplekken, zowel aan de noordoost- als de zuidwesthoek van het plein. Bovendien vormen ze een compositie met een natuurstenen strip in de vloer. De banken zijn tweezijdig te gebruiken en bieden zicht op het plein en de omgeving.
 
De fietssteunen bestaan uit een serie stevige, naast elkaar geplaatste verticale strips die ondergronds met elkaar zijn verbonden. Door middel van een pilvormige opening in het staal kunnen de fietsen worden bevestigd.

De pleinverlichting bestaat uit hangende verlichting tussen de bomen terwijl enkele grote masten de grotere open plekken accentueren. Overdag is de ommegang van kastanjes een lommerrijke plek, terwijl in de avond het bladerdek juist sfeervol wordt verlicht. De inrichtingselementen ogen terughoudend en voegen zich binnen het rustige pleinbeeld.


Lees meer: De Parade Atelier Quadrat