Calidum productfamilie stationsmeubilair

Project
Calidum productfamilie stationsmeubilair
Locatie
Duitse stations
Opdrachtgever
Deutsche Bahn
Jaar ontwerp
2022-2023
I.s.m.
Raakvlak ontwerp en communicatie - patroon geperforeerd staal
Uitvoering
Armada Mobility
Jaar realisatie
2023

De Calidum productfamilie is een uitgebreide reeks stationsmeubilair, de nieuwe generatie standaard stationsmeubilair voor alle 5000 Duitse stations. De Calidum productfamilie heeft onlangs de erkenning Goed Industrieel Ontwerp 2023 (GIO 2023) ontvangen.

De productfamilie bestaat uit banken, leunsteunen, poeven, tafeltjes en sta-werkmeubels waarmee op speelse wijze het perron en de stationshal van zitplekken kunnen worden voorzien. Binnen deze reeks zijn twee series ontwikkeld: de Calidum Redesign (met een wat luxere uitstraling voor de grotere en meer internationaal gerichte stations) en de Calidum Light (voor de middelgrote en kleinere stations).

De Calidum Redesign serie bestaat uit een verbeterde versie van de Calidum bank, de leunsteun en het sta-werkmeubel. Met een ander type bamboe en latten in plaats van grotere delen - minder materiaalgebruik, milieuvriendelijker en eenvoudigere montage - zijn de meubels nu makkelijker te produceren en te onderhouden.

De Calidum Light serie bestaat uit een zitsysteem en leunsteunen die uitvoerbaar zijn in 3 materialen en meerdere kleuren. Achterliggend idee is een vriendelijk en licht ogend modulair ontwerp dat eenvoudig te produceren en monteren is ontwerp. De reeks is uitgebreid met een stalen tafeltje en poefjes in diverse maten plus een reeks betonnen poefs.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de meest duurzame materiaalkeuze met een prettige touch and feel. Zo is er voor de banken en de leunsteunen een uitvoering in naturel bamboe latten, in geperforeerd staalplaat en een variant met stalen buizen, voor plekken waar men meer vandalisme verwacht.

Met de Calidum Produktfamilie kan voor ieder station een passende keuze worden gemaakt die aansluit bij het verwachte gebruik, de gewenste sfeer, de omgeving en de aanwezige architectuur. De modulaire series bieden eind-, hoek- en tussenmodules waarmee allerlei lengtes en opstellingen te maken zijn. Er is een kleurenpalet samengesteld voor nog meer variatiemogelijkheden en versterking van de eigen uitstraling van de stations. Aan de hand van voorbeeldconfiguraties kunnen stationsmanagers of architecten geïnspireerd worden hoe ze het meubilair kunnen toepassen.

Alle producten zullen binnenkort op afroep worden toegepast op de Duitse stations en vervangen geleidelijk het huidige stalen stationsmeubilair. De aanbesteding voor de productie is onlangs van start gegaan.

Zie ook de pilot op Bahnhof Wolfsburg

Zie ook de Work&Wait op Bahnhof Hamburg Dammtor

Zie ook de Work&Work op Bahnhof Offenbach Marktplatz

Zie ook de Calidum Redesign productfamilie

Zie ook de Calidum Light productfamilie

Zie ook de website van Goed Industrieel Ontwerp 2023