Herinrichting Bahnhof Hamburg Dammtor

Project
Herinrichting Bahnhof Hamburg Dammtor
Locatie
Hamburg
Opdrachtgever
Deutsche Bahn
Jaar ontwerp
2020-2021
Jaar realisatie
2021

In het kader van het programma Smart City van Deutsche Bahn heeft het monumentale station Hamburg Dammtor een aanzienlijke verandering doorgemaakt: van nieuw meubilair, beeldende kunstinstallaties in het ontvangstgebouw tot nieuwe bewegwijzering en reisinformatie. Blom&Moors kreeg opdracht voor de herinrichting van de perrons en toepassing van nieuw meubilair.

Station Hamburg Dammtor is één van de vijf casestudies die moeten leiden tot de ontwikkeling van een Ordnungssystem für Ausstattungselemente voor alle Duitse stations, waar Blom&Moors, in intensieve samenwerking met DB, sinds 2020 aan werkt. De plattegronden en aanbevelingen uit de casestudie Hamburg Dammtor hebben als basis gediend voor de daadwerkelijke realisatie.

Het met zandsteen opgebouwde jugendstil station, gebouwd in 1903 en ontworpen door architect Ernst Möller, is grotendeels overdekt en heeft twee lange perrons. Ondanks dat het station bekend stond als het mooiste station van Duitsland, waren in de oude situatie de perrons vooral erg vol en miste de inrichting daarvan elke relatie met de stationsarchitectuur. Bij veel Duitse stations zien we dat er objecten staan die niet langer worden gebruikt, of dat er meerdere generaties stationsmeubilair door elkaar worden gebruikt. Ook op station Hamburg Dammtor was dit het geval.

Drie thema’s hebben aan de ingrepen ten grondslag gelegen: basiskwaliteit terugbrengen, logische volgorde van functies creëren en de ruimtelijke kwaliteit verbeteren. De perrons ogen nu opgeruimder en frisser. Reizigers hebben meer ruimte en overzicht over de perrons en alle voorzieningen worden in een logische volgorde aangeboden. Waar mogelijk zijn de verblijfsplekken symmetrisch gesitueerd in relatie tot de grote boogramen. Het naturelle kleurgebruik van het bamboe op het nieuwe meubilair harmonieert met de materiaalkleuren van het stationsgebouw. De grote reclameborden zijn vervangen door een klein aantal digitale displays, en een grotere uiting aan een van de wanden. In samenhang met alle overige veranderingen zoals het reinigen en aanlichten van de gevels en de perronkap, de kunstwerken en de eigentijdse grafische vormgeving van de bewegwijzering is het station de titel mooiste station van Duitsland weer waardig.

Binnen het Smart City programma onderging ook het nabij gelegen station Hamburg Dammtor een grondige herinrichting door Blom&Moors en Trafique, met het accent op meubilair en perronbeplanting.

Lees hierover meer >>