tentoonstelling in De Elzen
Herinrichting Kloostertuin
Project
Herinrichting Kloostertuin
Locatie
Tilburg
Opdrachtgever
Stichting Kloostertuin, Montessoribasisschool De Elzen
Jaar ontwerp
2015-2016
Uitvoering
Brouwers Groenaannemers
Jaar realisatie
2016-2018 (under construction)

De bijzondere sfeer van de prachtige bomen, het spannende bosje en de verschillende speelplekken wordt gekoesterd door ieder die de Kloostertuin bezoekt. Het is een verborgen groene oase in het hart van de Bomenbuurt, in het centrum van Tilburg. De buurtbewoners rond de Kloostertuin en de aangrenzende Montessoribasisschool De Elzen hebben in 2015 het initiatief genomen om de Kloostertuin en het schoolplein vanwege het intensieve gebruik en het achterstallige groenonderhoud een opknapbeurt te geven en er één gezamenlijke ruimte van te maken die afwisselend door allen kan worden bezocht.

Blom&Moors is gevraagd om het ontwerp voor de nieuwe Kloostertuin te maken. Tijdens het ontwerpproces heeft de buurt, de school en de BSO kunnen participeren. Met een filmpje is via facebook en posters in de klassen een oproep gedaan: door te tekenen, fotograferen, filmen, schrijven of knutselen kon jong en oud laten weten wat ze doen en graag zouden willen doen in de Kloostertuin. In een tentoonstelling op De Elzen waren alle geweldige ideeën te bekijken. Voor de volwassenen hebben we een workshop georganiseerd. Met al deze inspirerende wensen zijn we het ontwerp gestart.

Zes bijzondere plekken
In de nieuwe Kloostertuin ontmoeten niet alleen de ‘oude’ Kloostertuin en het speelplein van de school elkaar. De Kloostertuin vormt als het ware een ontmoeting van zes bijzondere plekken, ieder met een eigen karakter en gebruik. In het ontwerp wordt de diversiteit van deze plekken versterkt, zodat de kinderen in alle vrijheid kunnen kiezen waar ze willen spelen, ontdekken of leren, samen of alleen. De zes plekken worden met paden, ruim en toegankelijk of juist smal en spannend, met elkaar verbonden, zoals dat in de religieuze kloostertuin uit tijden van weleer ook ooit was. Het pad van het Marietjes Kessels Monument ligt als een ‘brug’ tussen de bomen.

Bij de Entree van het schoolplein zijn twee zitplekken voor een gesprekje bij het halen / brengen van de kinderen (school én BSO) of om tijdens het spelen een oogje op de kinderen te houden.

In de Strip langs de BSO en de gymzaal zijn een aantal speelplekken opgenomen. Lage hagen en klimplanten vormen groene kamertjes met picknicktafels, speeltoestellen en lage betonnen speelobjecten. Deze strip is ook tijdens de buitengymles te gebruiken of bij dieren-ontdekkingstochten.

Het Speelveld heeft een kleurrijke vloer waarop kinderen naar hartenlust kunnen spelen, ballen, fietsen en meer. Het vormt de verbinding tussen tuin en schoolplein en is tegelijkertijd een visuele begrenzing voor het spel van de jongere kinderen. De trappen en de hellingbaan zijn naast een speelplek ook een tribune.

Onder de linden wordt het weer lichter, zonniger en droger en is er ruimte voor vrij spel en een hoog speelobject met meerdere functies. Dé plek voor de kinderen om er te klimmen, klauteren, zwieren en glijden.

In de Groene kamer staat een grote tafel in het gras, de centrale ontmoetingsplek van de Kloostertuin. Vandaaruit is zicht op de moestuin. De zoom wordt breder en kleurrijker en versterkt het groene karakter.

Waar vind je nog zo’n spannende speelplek als het Bosje? De koosnaam zegt het al: kinderen vinden het een feest om hier te spelen. In het ontwerp bieden we daar natuurlijke houten speelobjecten aan om kinderen te laten klauteren, balanceren, bouwen en fantaseren zodat de bomen en struiken worden ontzien. Gevaarlijke bomen worden verwijderd, jonge aanplant houdt de plek omsloten.