Pilot stationsmeubilair DB op Wolfsburg Hbf

In opdracht van Deutsche Bahn heeft Blom&Moors een nieuwe reeks banken en paviljoens ontworpen die momenteel worden getest in een pilot op Wolfsburg Hbf. Gute Reise!
Zie ook bericht Deutsche Bahn 
Zie ook bericht Wolfsburg

Lees meer over het project
Seinen op groen voor Spoorpark Tilburg

Op 10 april heeft de gemeenteraad van Tilburg ingestemd met de aanleg van het Spoorpark in het centrum van de stad. We zijn druk met de uitwerking van het ontwerp, zodat in september de eerste spade de grond in kan. In de zomer van 2018 kunnen de Tilburgers gaan genieten van het gloednieuwe park.

Spoorpark Tilburg gepresenteerd

Een nieuw park voor Tilburg! Het ambitieuze plan voor het Spoorpark is op 3 februari gepresenteerd: een grensverleggend burgerinitiatief dat tot stand is gekomen door Intensieve samenwerking tussen 8 kwartiermakers, 1 regiegroep, 4 adviseurs en 2 ontwerpbureaus: KruitKok Landschapsarchitecten en Blom&Moors. Met het Spoorpark krijgt het centrum van Tilburg er 10 hectare groene ruimte bij waar je ieder dag wat anders beleeft: buitengewoon Tilburgs.

Bekijk de film voor een impressie: https://youtu.be/mHY-_0WpPcQ

Maarten van Rossem valt niet in slaap

De Volkskrant tweet: Maarten van Rossem bezoekt de opening van station Utrecht Centraal. Zittend op de stationsbank volgt een beschouwing in stijl. Bekijk het filmpje >>

Over hekken, heckrunderen en fjordepaarden

Wie was er ooit op de Slikken van Flakkee? Deze uitgestrekte vlakten met kreken en vogeleilanden aan het Grevelingenmeer vallen droog bij laag water. Het is een komen en gaan van kwetterende vogels. Ook fjordepaarden en heckrunderen lopen er vrij rond over de grasvlakten.
Deze oerhollandse natuur wordt versterkt en voor recreanten meer toegankelijk gemaakt. Dit najaar worden door Aannemersbedrijf Verboon Maasland nieuwe kreken, eilanden en paden aangelegd. Wij hebben samen met landschapsarchitect Robbert de Koning de plannen gemaakt voor onder andere twee wildarena’s, uitkijkplekken en hekken. Je weet maar nooit met die paarden …

Bouwen aan Kabaal in de Kloostertuin

Het nieuwe schooljaar is van start gegaan met een presentatie van de herinrichtingsplannen voor de Kloostertuin in Tilburg. Na de aftrap van Stichting Kloostertuin, Montessoribasisschool De Elzen en BSO Elzen hebben we het voorlopig ontwerp toegelicht en met de buurtbewoners besproken. Het enthousiasme groeit: nog meer mensen gaan zich voor de tuin inzetten.
De nieuwe plannen zijn te zien op de hekken in de tuin. Nog even en dan zet Brouwers Groenaannemers de eerste spade in de grond. En daarna spelen, tuinieren en genieten!

In oude luister hersteld

Het afgelopen half jaar is er hard gewerkt aan de restauratieplannen voor de Bovenlandse Sluis. In opdracht van Waterschap Aa en Maas gaat Heijmans de sluis volledig moderniseren en de oude delen van het complex restaureren. Lees meer >>
Een uitgelezen kans om het tweede deel van het project Balkon aan de Maas op te pakken: ook op de locatie van het oude stoomgemaal zal komend voorjaar een verblijfsplek naar ons ontwerp worden gerealiseerd.

Tentoonstelling in De Elzen

Wat zijn er veel tekeningen, maquettes, kijkdozen en andere knutselwerkjes gemaakt! Ze zijn allemaal te zien in de tentoonstelling op De Elzen. En natuurlijk nemen we alle ideeën mee in het ontwerp dat we voor de Kloostertuin gaan maken. Het wordt prachtig!

Het Anneville incident - Blom&Moors op de Dutch Design Week

Met veel plezier nodigen we u uit voor de tentoonstelling 'the Anneville incident' en onze bijdrage 'Wat als/What if'.
De tentoonstelling is tijdens de Dutch Design Week 2015 van 17 tot en met 25 oktober van 12 tot 17 uur te zien in de InnovA58 project space, Torenallee 28-10, 5617 BD Eindhoven.

Meer info over de tentoonstelling via DDW >>
Lees meer over het project >>

Kabaal in de Kloostertuin van start!

De Kloostertuin is een mooie verborgen tuin in het hart van de Bomenbuurt. De tuin en de speelplaats van Montessoribasisschool De Elzen worden samengevoegd en zijn toe aan een opknapbeurt. De Stichting Kloostertuin, Montessoribasisschool De Elzen en BSO Elzen zijn hiervoor een samenwerking gestart. Blom&Moors is gevraagd het ontwerptraject te leiden, waarbij burgerparticipatie van de kinderen van De Elzen en de buurt het uitgangspunt is: Kabaal in de Kloostertuin. Wij zijn gestart met de lancering van een filmpje waarin we iedereen uit de buurt en van school oproepen om hun wensen aan ons door te geven!

Bezoek de facebookpagina van de Stichting Kloostertuin >>
Bezoek de facebookpagina van Montessoribasisschool De Elzen >>

Herinrichting winkelcentrum Arena Den Bosch gereed

Het semi-overdekte winkelcentrum in twee bouwlagen is weer aantrekkelijk en uitnodigend voor het winkelend publiek. Het Bossche ontwerpbureau Blom&Moors en architect Bob Custers van VOCUS architecten BNA werkten samen aan een nieuwe impuls voor zowel de gevels als de openbare ruimte. Inmiddels is de Arena volop in gebruik en geniet het publiek van de uitnodigende verblijfsplekken. In de glazen vitrines op de centrale leeftafel zijn archeologische vondsten geplaatst, afkomstig uit de pottenbakkerij die zich hier in de middeleeuwen bevond.

Lees meer over het project >>
Lees het nieuwsitem op architectuur.nl >>
Lees het bericht op deopenbareruimte.nu >>

Werk aan de winkel(s) in de Arena

De werkzaamheden aan winkelcentrum Arena Den Bosch zijn in volle gang. Na het verwijderen van de natuurstenen vloer en geveldelen is het herstelwerk nu begonnen. De nieuwe vloer van drie kleuren grijs graniet oogt fris en grafisch. Ook de stalen balustrades worden vervangen door glazen balustrades en het ruimtelijk effect daarvan is nu al zichtbaar. Als straks ook de nieuwe gestreepte banken, de leeftafel met archeologische vondsten en de kleurige beplanting zijn geplaatst is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de rijke geschiedenis van deze plek. 

Lees meer over het project
Picknickplek met verhalen

De realisatie van het Balkon aan de Maas is afgerond en helemaal klaar voor bezoekers. Waterschap Aa en Maas, aannemer Postma en Blom&Moors kijken terug op prettige samenwerking en een bijzonder project. Fietsers en wandelaars langs de dijk kunnen op deze bijzondere plek bij het gemaal even pauzeren en zich informeren over de geschiedenis, werking en natuurwaarde van de drie bijzondere waterstaatkundige kunstwerken. En bovendien een heerlijke plek voor een picknick.

Lees meer over het project
Internationale Award voor spoorwegarchitectuur en design

De Nederlandse spoorsector heeft een belangrijke internationale prijs in de wacht gesleept voor spoorwegarchitectuur en design. Het gaat om de 'Overall Brunel Jury Award' die werd uitgereikt aan ProRail en NS in de Zuiderkerk in Amsterdam. De jury prijst de hoge ontwerpkwaliteit van grote en kleine stations en de goede manier waarop stations aansluiten op de stedelijke en landschappelijke omgeving. Ook het project stationsmeubilair valt onder deze prijs.

Het volledige ProRail persbericht >>
Het Engelstalige juryrapport >>
Informatie Watford conference op spoorbeeld.nl >>
Bekijk de film over de uitreiking van de Brunel Awards >>

Lees meer over het project
Ontwerpen aan het spoor nu te koop

Dit boek laat zien dat ontwerpen voor het spoor meer is dan een technische uitdaging. Het gaat over het netwerk van spoorlijnen dat Nederland verbindt, over vervoersknooppunten waar duizenden mensen dagelijks gebruik van maken, maar ook over de kwaliteit van de reizigerservaring. Dit vraagt ontwerpers die over de grenzen van hun eigen disciplines samenwerken, bestuurders en vormgevers die gezamenlijk het belang inzien van ‘corporate identity’ en ontwerp. Ook het nieuwe stationsmeubilair komt met een hele spread aan bod.

ISBN 978-94-6208-163-5 | 1e druk | september 2014 | Michelle Provoost, Wijnand Galema e.a. | design: Opera Ontwerpers. 

Het boek bestellen >>

Winkelcentrum Arena in verbouw: nieuwe allure met oude vondsten

Blom&Moors heeft i.o.v. Aberdeen Asset Management het ontwerp gemaakt voor de herinrichting van het winkelcentrum Arena in Den Bosch. Dit jaar wordt gestart met de verbouw. Door de herinrichting van de buitenruimte en aanpassing van de gevels (Vocus Architecten) sluit de inrichting meer aan op de sfeer en identiteit van de Bossche binnenstad. Nieuwe inrichtingselementen zoals zitmeubilair, een glazen balustrade, kleurige beplanting en kloeke letters op de entreepoort dragen daaraan bij.

Ook het bijzondere verleden van deze plek wordt deel van de inrichting. Centraal in de Arena komt een tafel met vijf glazen vitrines. Daarin worden grote potten en schalen van keramiek, die ooit bij de bouw van de Arena zijn opgegraven, tentoongesteld. Een deel van de rijke cultuurhistorie van de Arena komt letterlijk op tafel te liggen, midden in de stad en voor iedereen te zien.

Website Winkelgebied Arena in Den Bosch >>
Publicatie Brabant Dagblad >>
Lees meer >> 

Nieuwe Brug voor het Amsterdamse Bos geopend

Het Amsterdamse Bos heeft er weer een nieuwe brug bij. De brug verbindt Manege Nieuw Amstelland met het omringende waterrijke bosgebied en heeft, net als zijn vele voorgangers van ondermeer architect Piet Kramer, een opvallend ontwerp gekregen. De 3.60 meter brede en 18.0 meter lange houten brug ligt vlak in het landschap en kan worden gebruikt door voetgangers, fietsers én ruiters. Wethouder Abdeluheb Choho wandelde, samen met de manegehoudster en twee paarden, als eersten over de brug.

Lees meer >> 

Proeven aan architectuur en kreeft groot succes

Op zaterdag 21 juni was De Gruyter Fabriek de ‘place to be’ voor liefhebbers van architectuur en kreeft. Op die dag vond de landelijke Dag van de Architectuur plaats met het thema ‘Mensen maken de Stad’. Ondernemersvereniging De Gruyter Fabriek (ODGF) organiseerde op ionitiatief van Blom&Moors binnen dit thema - m.m.v. BAI - een publieksevent op het terrein van De Gruyter Fabriek. Het programma bestond uit een tentoonstelling, een tijdelijke wandelroute, rondleidingen en een diner met kreeft in een pop-up restaurant aan de imposante kade.

Lees hier het artikel in het Brabants Dagblad >>

De Gruyter Fabriek werkt buiten!

De Gruyter Fabriek is een aantrekkelijke locatie voor meer dan 120 creatieve ondernemingen in ’s-Hertogenbosch. Blom&Moors ontwikkelde i.s.m. Buro OSLO, in opdracht van eigenaar (BIM), een ontwerp voor de buitenruimte met o.a. een ruime wandelloper langs de plint van het gebouw,  parkeren in nieuwe parkeervakken tussen de bomen. Na deze fase volgen ook de andere delen van het terrein.

Lees meer over de Visie op de buitenruimte >> 

Rotterdam Centraal koninklijk geopend

Station Rotterdam Centraal werd op 13 maart geopend door koning Willem Alexander. De publieke belangstelling was enorm. Dansers, muziek en videobeelden wervelden om de bezoekers heen. Het nieuwe station, ontworpen door Team CS, heeft een royale stationshal gekregen, een brede passage en overdekte perrons. Door de gekozen kleurstelling in grijzen en roodtinten en het warme materiaalgebruik komt het nieuwe stationsmeubilair helemaal tot haar recht. Allure, grootstedelijkheid, internationale uitstraling én comfort voor de reiziger: een station om trots op te zijn.

13Xperrongeluk

13XPERRONGELUK is een selectie foto’s die toevallig is ontstaan bij het fotograferen van het nieuwe stationsmeubilair, dat sinds begin 2013 wordt geplaatst op de Nederlandse stations.
Meestal is er ‘per ongeluk’ iets gefotografeerd dat bij nader inzien grappig of betekenisvol bleek te zijn. Het zijn veelal steelse momenten: een reiziger met een strijkplank, bloeiende zonnebloemen op station Rotterdam in december: beelden waar je niet naar op zoek bent maar die je cadeau krijgt.  

13XPERRONGELUK is een oproep om jouw perrongeluk met ons te delen. Stuur een foto met beschrijving van wat perrongeluk is, naar info@blom-moors.nl en we plaatsen het op onze facebookpagina. Zo maken we het perrongeluk wereldwijd zichtbaar!

Het laatste nieuws!

TMG, eigenaar van de twee gratis dagbladen
Metro en Sp!ts, heeft recentelijk een nieuwe distributieovereenkomst gesloten met de Nederlandse Spoorwegen (NS). Dit betekent dat de reiziger nu - naast Metro - ook Sp!ts op de meeste stations in Nederland in displays kan vinden.
Blom&Moors ontwierp een systeem van losse units die tot een groter geheel zijn te clusteren. Op iedere meubel is het woord ‘NIEUWS’ groot te lezen. Zo hoeven reizigers hun krant geen moment te missen.

Lees het persbericht in Adformatie >>
Lees meer >>

Nieuw meubilair voor stations

ProRail en NS Stations zijn druk bezig een groot aantal stations van nieuw stationsmeubilair te voorzien. Op basis van de Visie op Stationsoutillage is een uitgebreide en compleet nieuwe lijn stationsmeubilair ontwikkeld die standaard wordt toegepast. De Visie op Stationsoutillage is ontwikkeld door Blom&Moors, in nauwe samenwerking met ProRail, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester.

Lees meer over het project >>

Bekijk de enthousiaste reacties van reizigers via onderstaande links:
Nieuwe banken: 'Grill in je bil' verleden tijd >>
Feestje op vernieuwd station Hoevelaken >>

Lees ook het persbericht van ProRail:
Perronbankjes proberen op station Hoevelaken >>

Lees ook in de Volkskrant:
'Bedankt voor het wachten', uitgebreid artikel nieuw stationsmeubilair door Bob Witman >>

De Gruyter Fabriek bloeit!

Het eerste Gruyter Fabriek Event is gestart. Mét en vóór de ondernemers van De Gruyter Fabriek. Aan de voet van de gebouwen hebben huurders samen een lang lint van Gruyter rode geraniums geplaatst die de hele zomer zullen bloeien. 
140 plantzakken zijn gevuld met maar liefst  1200 geraniums! Ook het onderhoud aan het ‘geraniumlint’ zal worden gedaan door Gruyter ondernemers.

Heen en weer

Op 18 mei 2013 vond de feestelijke ingebruikneming plaats van twee opnieuw vormgegeven veerstoepen langs de Waal t.b.v. het voet-fietsveer tussen Beuningen en Slijk-Ewijk. Op beide oevers is een nieuwe veerstoep aangelegd naar ontwerp van Atelier Quadrat en Blom&Moors. Opdrachtgever is de Dienst Landelijk Gebied.

Twee robuuste zitbanken in beton en staal bieden een rustplek voor wie even op de boot wacht. Dichter Tim Pardijs schreef speciaal voor iedere plek een gedicht dat in betonnen vloerplaten is verwerkt. De eigentijdse bakens langs de rivier bieden omwonenden en recreanten een moment van uitzicht en reflectie. De openingsceremonie is vormgegeven door beeldend kunstenaar Rob Sweere.

Lees meer over dit project >>

Nu verkrijgbaar: Solids&Seats

Met veel enthousiasme en trots heeft Struyk Verwo Infra dit voorjaar Solids&Seats op de markt geïntroduceerd. Deze uitgebreide reeks betonnen elementen is voor de projectenmarkt ontworpen door Blom&Moors. Vanwege de rustige vorm, de no-nonsense uitstraling en de vele vormvarianten is Solids&Seats breed toepasbaar. De eerste reacties op Solids&Seats zijn veelbelovend!

Lees meer >> 

Lijnbaan opnieuw onthuld

Op zaterdag 24 november vond de opening van de heringerichte Lijnbaan plaats. Wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) heeft met dezelfde schaar, welke bij de opening in 1953 werd gebruikt, de nieuw geplaatste letters Lijnbaan onthult.

Het ontwerp voor de herinrichting is door atelier Quadrat opgesteld. Met de herinrichting is beoogd de Lijnbaan, tegenwoordig bestempeld als Rijksmonument, een meer chique en herkenbare uitstraling te geven. De herinrichting omvat een natuurstenen bestrating van donker basalt met lichtgrijze granieten strepen, een nieuw ontworpen zitelement rondom een monumentale plataan, nieuwe boomroosters, een groene inrichting van terrassen ten noorden van de Kruiskade met hagen en speciaal door Blom&Moors ontworpen granieten banken.

Lees meer >>

Nieuw perronmeubilair komt er aan!

Vanaf eind 2012 worden de eerste stations ingericht met nieuw meubilair. De ontwerpen voor onder andere banken, paviljoens, windschermen, ‘poefjes’ en zitranden zijn inmiddels aanbesteed voor productie. Voor reizigers wordt het verblijf op de stations een stuk beter: uitnodigender, comfortabeler en warmer.

Lees het persbericht van ProRail >>
Lees alles over de nieuwe stationsoutillage >>
Kijk naar het NOSjournaal van 4 september>>

(item begint bij 10:00 min)

Visie op stationsoutillage online

De Visie op Stationsoutillage, (Blom&Moors i.o. van en i.s.m. ProRail, NS Stations, Bureau Spoorbouwmeester, maart 2011) is nu openbaar en te downloaden via de website van ProRail.

De Visie geeft richting aan de vormgeving en plaatsing van het stationsmeubilair voor de komende 20-30 jaar. Lees alles over de ambitie, de kwaliteit van de outillage, en aan welke criteria het nieuwe stationsmeubilair gaat voldoen. Rustiger, ruimer, warmer en groener: dat staat nu vast!

Lees meer over dit project >>
Download de visie (pdf) >>

 

Blom&Moors is verhuisd!

Blom&Moors is verhuisd! Vanaf 30 mei 2012 zijn wij bereikbaar op onze nieuwe lokatie: DE GRUYTER FABRIEK Veemarktkade 8, ruimte 7135 (ingang L), 5222 AE ’s-Hertogenbosch.
De Gruyter Fabriek is het grootse bedrijfsverzamel-gebouw voor de creatieve industrie in Nederland. Prima omgeving dus en op 15 minuten lopen vanaf het station.

Meer informatie >>